Пародонтология

Пародонтологията заема важно място в съвременната дентална медицина и определя до голяма степен успеха на съществената част от денталните манипулации. Този раздел от стоматологията лекува заболяванията на пародонта, които са разпространени сред голям процент от населението. Началната фаза на възпалителния процес на венците се нарича гингивит, който клинично се изразява със зачервяване, подпухналост , оточност и кървене при почистване и измиване на зъбите.

Причината на това заболяване са бактерии, които се намират в плаката (зъбен филм) която представлява лепкав слой около зъба. Ако на този етап не се проведе съответното лечение това води до разрушаване на –зъбно епителната връзка. Плаката се разпространява към корена на зъба и възпалението обхваща  зъбозадържащия апарат, наречен пародонт, както и костното гнездо на зъба. Пародонта е основна причина за загубата на зъби при възрастните. Приблизително 15%  във възрастовата група от 21-50 години и над  30%  над  50години.

Симптоми

  • Кървене на венците по време на миене и натиск, може да бъде и без болка
  • Лош дъх или вкус в устата
  • Отдръпване на венците и образуване на дълбоки джобове между венеца и зъба
  • Клатещи и ронливи зъби и др.

Лечение

Възможностите за лечение зависят от стадия на заболяване и от цялостното ви здраве. Вариантите са от нехирургични методи до операция за възтановяване на поддържащите зъба тъкани. Почистването на зъбен камък и плака е необходимо да сеправи периодично за да не рецидивира пародонтита.

Ако не се лекува навреме той може да причини загуба на зъба (зъбите), язви, инфекции, абцеси, и риск от сърдечни съдови заболявания.

Бактериите, които възпаляват венците, могат да проникнат в кръвта, а тя да ги пренесе към други органи и системи. В черния дроб те могат да задействат производството на

С-реактивни протеини, които са предиктор за повишен риск от сърдечно съдови заболявания.

Лечението на това заболяване ще намали възпалението, ще се лекуват джобовете образували се около зъба, като много важно е да бъде добре почистен зъбния камък с плаката. Възможностите на лечение зависят от  стадия на заболяването, като целта е да се спре  неговото прогресиране. Вариантите са от от нехирургични методи до  операция за възтановяване на подържащите зъба тъкани. Много е важно  при такова заболяване и проведено лечение да се спазва добра домашна орална хигиена.

Превенция

Като превенция на заболяването е необходимо професионална орална хигена която включва: почистване на зъбен камък с  ултразвук , почистване с PROFI FLO, полиране и премахване на зъбната плака поне два пъти годишно. Пародонтита може да се повтори, ако не спазвате  указанията на Вашия дентален лекар за домашна и периодична професионална орална профилактика.