Ендодонтия

Ендодонтията е област от денталната медицина, която е насочена към заболяванията на зъбната пулпа – нерва на зъба и техните усложнения: периодонтит, апикален гранулом, радикуларна киста .

Ендодонтското лечение е един от най важните и сложни раздели на денталната медицина. Освен че е важно то е от изключително значение, за да запазим истинските си зъби в устата възможно най-дълго време. Целта на кореновото лечение е правилно почистване, обработване, дезинфекциране и херметично обтуриране на кореновите канали и възтановяването на зъба.

Кореновите канали са тунели, през които преминават нервите и кръвоносните съдове. В центъра на зъба се намира пулпата. Когато инфекцията премине от емайла към дентина до пулпата, се нарича пулпит. Ако е възпалена и тъканта около цимента на корена възпалението преминава към периодонтит или още гранулом, абцес.


Ендодонтското лечение представлява премахване на материята, разположена във вътрешносттта на зъба /зъбната пулпа/.

Зъбната пулпа е тъкан, която се състои от нерви, кръвоносни съдове и др.

Кореновото лечение се извършва с местна анестезия, зъбът се отваря, дължината на кореновите канали се измерва прецизно с последно поколение апекслокатор. Когато точната коренова дължина е определена, кореновият канал се почиства механично и химично и се оформя по нужния за запълване начин. Самото лечение е от изключителна важност за това да запазим истинските ни зъби в устата за цял живот.

Някои зъби могат да имат повече от обичайния брой коренови канали .

Обикновенно входовете на тези канали са много малки и трудно видими без увеличителни оптични уреди. В нелекуваните канали остават болестотворни микроорганизми и предизвикват ре-инфекция на зъба.

Понякога, зъб, който веднъж е лекуван ендодонтски, е възможно отново да създаде проблем – да се появи болка или дискомфорт.

Това може да се получи в следствие на:

– не-пълно обработени канали /до край/

– нарушена стерилност по време на обработване на каналите

– необработен допълнителен канал

– вторична инфекция от кариес

– пародонтит и др.

Най – честите усложнения при ненавременното ендодонтско лечение са свързани със засягане на околните на зъба тъкани-кост, лигавица.

Мъртвата зъбна пулпа в зъба и бактериите могат да доведат до инфектиране на костта около зъба и меките тъкани (лигавица), т.е. може да се образува абцес (оток, подуване), грануломи и загуба на зъба.

Правилното проведено ендодонтско лечение в много случаи е единствената възможност да се запази зъба в дългосрочен план и да се  предотврати последващо възпаление на костта.

След успешно проведено ендодонтско лечение зъба остава  функционален.

Правилното лечението  на кореновите канали е изключително успешна процедурав около 95% от случаите.

Правилно  излекуваните  зъби и добрата домашна орална хигиена

спомагат за запазване на зъбите ни  за цял живот.