Естетична стоматология

Денталната естетика е много важна част от стоматологията в днешно време, която е отговорна за красотата на зъбите и респективно красивата усмивка. Естетичната стоматологията преживява истински бум –изобилие от избелващи агенти, реставрационни материали, инкрустации, керамики, цирконий, импланти, всичко това насочено към мечтаната „Холивудска усмивка”.

Дизайнът на усмивката се определя като артистично възтановяване, съобразено с научни принципи (медицина, стоматология, геометрия, зъботехника), което да е в хармония с цялото лице на пациента. Това изисква пълно разбиране и точен анализ на уникалната идентичност на всеки пациент.

Основна задача на естетичната стоматология е „копиране на стандартите на природата и постигане на хармония на зъбните редици”.

Стремежа към естетиката обединява много стоматологични специалности – терапевтична и протетична стоматология, пародонтология и пародонтална хирургия, ортодонтия и ортогнатна хирургия, имплантология, дермални филъри и др.

Екипа от доктори на Дентална клиника Рубидент провежда комплексно, индивидуално лечение при всеки пациент за постигане на красива усмивка, хубава форма на зъбите , правилни зъбни редици, които правят нашите пациенти доволни, щастливи и с по-голямо самочувствие.

Зъбни коронки

Коронката представлява шапчица, която изцяло покрива видимата част на зъба. Поставянето на корона се налага при:

  • Фрактура (счупване) на зъба                                                               
  • Изтриване на зъба                                                                                               
  • Намаляване здравината на зъба при голяма обтурация                                    
  • Връщане на зъба в зъбната редица
  • Промяна на формата и цвета на зъба

Коронката има за цел да възстанови формата, функцията и естетиката на зъба. Според материалите, от които се изработва, се различават:

  • Металокерамична коронка (комбинация от метал и керамика)
  • Металокерамична коронка с порцеланов ръб
  • Изцяло керамична коронка CAD/CAM
  • Изцяло керамична коронка с послойно нанасяне
  • Циркониева коронка

 

В зависимост от материала цените на коронките варират. Изборът на коронка се определя от местоположението на зъба в зъбната редица, здравината, която се изисква от коронката, естетиката, която трябва да има, и не на последно място, финансовите възможности на пациента. За най-добър избор на коронка ще ви помогне вашият лекуващ  дентален лекар.

Фасети

Керамичните фасети представляват бърз и естетичен начин за корекция на непълноценна усмивка. Керамичните фасети могат да коригират силни оцветявания, непропорционални, структурно нарушени и изкривени зъби. Често се използват и за затваряне на разстояния между зъбите. Фасетите представляват керамични люспи или черупки, които се свързват химически за зъба посредством специални адхезивни техники.

Бондинг

Бондингът е процедура, при която се коригират различни несъвършенства на зъбите, като цвят, форма, големина, отчупвания или разтояния между тях. Използва се фотополимерен материал, който се наслоява върху зъбите по специални техники.

Избелване

Избелването на зъби представлява възстановяване на естествения цвят на зъбите, но в много случаи се постига по-светъл нюанс от естествения. Начините на избелване са различни: кабинетно избелване от дентален специалист, домашно избелване и избелване на ендодонтски лекувани зъби. Системата за избелване „ZOOM” садържа всички качества  необходими за избелване и постигане на добър краен резултат на Вашата усмивка.

Процедурата за професионално избелване води до изсветляване на зъбите средно с 2-3 цвята по професионална скала. Системата е най-ефективна при жълто или кафеникавио оцветени зъби, които никога не са избелвани, но може да се използва при всички други оцветявания. В повечето случаи, особено при много потъмнели зъби се препоръчва втора процедура седмица след първата.

Ефективността на избелване зависи от желанието на пациента , степента на оцветяване и чувствителността на зъбите

Начини на избелване

Избелване в кабинета с  ZOOM

Избелване в домашни условия

Избелване на ендодонтски лекувани зъби

Важно!!!

След избелване на зъбите трябва да се избягват храни и напитки, които водят до нежелано оцветяване на зъбния емайл. Храните и напитките, които най-много допринасят за оцветяването на зъбите са черен чай, червено вино, кафе, кола, китайската кухня, соев сос, домашно пюре, лютеница, ястия в които има прекалено много червен пипер и др.