Дентална имплантология

ИЗГУБИХТЕ УСМИВКАТА И ДЪВЧЕТЕ ТРУДНО?

Денталните импланти са най-модерната медицинска алтернатива за възтановяване на липсващи зъби и за подобряване на качеството на живот.

На всяка възраст е възможна загубата на един или няколко зъби поради заболяване или злополука. Поставянето на дентални импланти е най-съвременното решение за компенсиране на загубата на зъби и възстановяване на нарушената функция и външния вид.

Имплантите са малки винтове от метал, които се възприемат от организма и врастват в костните тъкани на челюстите. Имплантите се състоят от две части – основа, която се навива в костта и осигурява стабилност, и абатмънт, който се завива върху основата и служи за закрепване на коронка, мостова конструкция или цяла изкуствена челюст.

Тъй като традиционните методи на лечение чрез заместване на зъби с мостове, частични или цялостни протези, имат недостатъци, свързани с външния вид и функцията, за много стоматолози денталните имплантати са предпочитаният метод за заместване на зъби.

Едно от основните предимства на денталните имплантати е, че те осигуряват стабилна основа за заместващи зъби и помагат за опазването на съседните зъби и структурата на костта. При традиционните методи на лечение се налага здравите съседни зъби да бъдат изпилени, за да може на тях да се закрепи коронка или мост. При използване на мостови конструкции съседните здрави зъби поемат дъвкателното натоварване на липсващите, което води до по-бързото им амортизиране и разрушаване. Освен това, при мостовете и коронките зъбът се изпилява  и се отнема повече от 30% от неговия обем, което може да доведе до бъдещи усложнения и нужда от премахване на цялата конструкция, за да се извърши необходимото лечение.

При използването на имплантати, денталният имплантат заменя корена на изгубения зъб и осигурява стабилна основа за заместващия зъб, с което отпада необходимостта от изпиляване на здрави съседни зъби.

Ползи от денталните импланти

Денталните импланти са най- удобното и най-близкото решение до естествените зъби.

Имплантите възтановяват дъвкателната ефективност и осигуряват стабилна опора, която действа, усеща се и изглежда като естествен зъб.

Запазване на естествените зъби

В области, където има липса на един или повече зъби, до които има естествен зъб, денталния имплант и коронната конструкция над него ще предотвратят необходимостта от изпиляване на зъба и лечение на канала на корена на съседние зъб с цел поставяне на мост.

Денталните импланти създават усещане и изглеждат почти идентични на естествения зъб. Те дават възможност отново да се усмихвате, смеете, говорите и храните удобно и уверено.

КОИ ХОРА СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ДЕНТАЛНИ ИМПЛАНТИ?

Денталните импланти могат да се поставят на почти всеки. Определени медицински състояния изискват специално внимание и консултация с лекар.

КАК СЕ СЛУЧВА ПОСТАВЯНЕТО НА ИМПЛАНТИ

Лечението включва:

Хирургически етап, по време на който имплантът се поставя в костта.

Етап на рехабилитация, възтановяване на зъба чрез използване на структура, поставена  върху импланта и корона, която оформя крайния изкуствен зъб.

ПРОЦЕДУРА

*МАКСИМАЛНИ ГРАФИЦИ

Изваждане: резорбцията на челюстната кост започва веднага след изваждането на зъба. С течение на времето между изваждането на зъба и имплантирането може да остане малко количество кост, което ще усложни имплантирането и процеса на рехабилитация. Много проучвания сочат, че денталните импланти забавят и дори напълно спират резорбцията на костта.Поради това е важно имплантирането да се извърши възможно най-скоро след зарастване на областта.

До два месеца от датата на изваждане на зъб до датата на  имплантиране с оглед зарастване на зоната на  изваждане.

Имплантиране: хирургическа процедура, по време на която имплантътн се поставя в костта. 3-6 месеца докато зъбът се подготви за процедура по зъбно възтановяване (разкриване на импланта).
Поставяне на структура върху импланта Една седмица-един месец

​Корона

Един или два месеца

*няколко етапа могат да се извършат с едно лечение.

Знаете ли че?

  •  Имплантирането, извършено веднага след екстракцията на естествения зъб, предотвратява загубата на кост и запазва младежкия профил на лицето.
  •  След екстракцията на зъб в следствие на резорбция за два месеца костта губи 2мм от своята височина и ширина и още  2мм с края на първата година.

 

Незабавно поставяне (имедиатно)

Незабавното поставяне представлява поставяне на импланта веднага след изваждането на зъба. При съществуване на нужните условия  е възможно  дентален имплант да се постави  едновременно  с и непосредствено  след изваждането на зъба. Тази манипулация позволява  скъсяването на оздравителния процес ( заздравяване на изваждането  и абсорбция на импланта по едно и също време). Трябва да се проведе консултация с лекар за определяне на програма за лечение. Нивата на успеваемост на непосредственото поставяне са идентични с тези на имплантиране след зарастване на мястото след изваждане на зъб.

Незабавно натоварване

Метод, при който в деня на имплантирането  върху имплантите  се прави директно  възтановяване. Това възтановяване е временно и позволява на пациента да си тръгне от клиниката с нови зъби в самия ден на имплантирането.Този метод  предлага незабавно  решение на естетически проблеми в предната част. Методът не е приложим при всички случаи и трябва да се извърши консултация с лекар, за да се определи програма на лечение.

Аугментация на костта

Липсата на кост може да се дължи на различни причини, като например: заболяване на венците, резорбция на костта, вродена липса на зъби, загуба на кост в следствие на травматично екстрахиране  и други. Аугментацията на костта има за цел да увеличи обема на челюстната кост и да позволи извършването на имплантирането. Процесът на костна аугментация е обичаен и в наши дни съществуват няколко решения, които позволяват на лекарите да извършат аугментация на костта с доказана ефективност. В този процес лекарят използва заместители на костта, които служат като основа  за естественото образуване на нова кост. В някои случаи  имплантиранията  могат да се извършат, като се използва същата процедура като при присаждането  на кост, а понякога може да има дълъг период на възтановяване, продължаващ 9-12 месеца до получаване на желаната плътност, като едва след това се поставят имплантите.

Повдигане на синус (синус лифт)

Максиларните синуси представляват кухини,  разположени над кътните зъби на горната челюст. Има случаи, при които се изисква аугментация  на костта  в зоната  на синуса, за да се постави  импланта, като предварителен или паралелен  процес на поставянето на импланти. По същество процедурата представлява  обработване на долната част на синуса в областта , в която  ще бъдат поставени имплантите, и създаване посредством аугментация на подходяща височина на костта за  поставяне на имплант.